Wax On, Wax Off

Waar komt innerlijke kracht vandaan? Zijn er technieken om het te trainen? En welke invloed heeft je omgeving?

“It is ok to lose to opponent. Must not lose to fear.” ~ Mr. Miyagi

Een blog over de verbinding tussen ambitie, angst, keuzes, panfluit, vechtkunst en de woorden van een wijze leermeester.

“Wax on, wax off. Don’t forget to breath, very important. Wax on, wax off.”

THE KARATE KID

Eén van de beroemdste scene’s uit de film The Karate Kid, is Mr. Miyagi’s nogal ongebruikelijke manier om karate te onderwijzen aan de enthousiaste student Daniel. In ruil voor deze karatelessen moet Daniel zich eerst in ’t zweet werken door een aantal klussen te doen voor Mr. Miyagi. Daniel schuurt een houten vloer, werkt een hek af, schildert het huis en moet een hele rij auto’s wassen en poetsen. De karatemeester legt het poetsen van een auto uit alsof het een Zen meditatie is: “Adem in door de neus, uit door de mond. Wax erop met de rechterhand, wax eraf met de linkerhand.” Ondertussen maakt hij draaiende bewegingen met zijn handen: “Adem in door de neus, uit door de mond. Wax erop, wax eraf. Vergeet niet te ademen, heel belangrijk.”

Na dagen van intensieve arbeid verliest Daniel zijn geduld en krijgt een woede uitbarsting. Hij beschuldigd Mr. Miyagi ervan dat hij zijn belofte om karateles te geven breekt en hem alleen gebruikt als slaaf.

Dan komt Daniel tot het besef dat hij door deze arbeid belangrijke verdedigingstechnieken heeft geleerd.

“Loop op de weg. Loop aan rechterkant, veilig. Loop aan linkerkant, veilig. Loop in het midden, vroeg of laat: wordt verpletterd als druif.

Karate, hetzelfde. Je doet karate ja, of je doet karate, nee. Kies voor het midden: verpletterd. Net als de druif.” ~ Mr. Miyagi

Niet alles is wat het lijkt

Deze inspirerende film uit 1984 werd een klassieke trilogie. In het vervolg ‘The Next Karate Kid’, leert een meisje karate van de bijzondere Mr. Miyagi. De klusjesman blijkt een schat aan wijsheid en kennis te hebben: lessen die de rebelse tieners helpen om hun leven op orde te krijgen.

“Herinner je de les over balans? Les niet karate, alleen. Les voor heel leven. Heel leven heeft een balans. Alles zal beter zijn.” ~ Mr. Miyagi

Panfluit en vechtkunst

De filmmuziek is gecomponeerd door de Amerikaanse Bill Conti, met daarin de loepzuivere panfluit solo’s van de Roemeense virtuoos Gheorghe Zamfir. Eerder creëerde Conti de muziek voor de boksfilm Rocky. Zamfir’s panfluitmuziek herken je in de soundtrack van Quentin Tarantino’s Kill Bill. Blijkbaar houden we alledrie van panfluit en martial arts.

De mooiste uitvoering van het hoofdthema vind ik het nummer ‘Training Hard’, te horen in onderstaande scene waarin Daniel kata training krijgt. Het lied voelt als een muzikale expressie van de impact die Mr. Miyagi op het leven van de jonge Daniel heeft.

Miyagi als leermeester

“Degene die een vlieg vangt met stokjes, kan álles bereiken.” ~ Mr. Miyagi

The Karate Kid gaat over geduld, focus en doorzettingsvermogen. Net als het lied I will survive is het voor velen een ‘quilty pleasure’, maar bevat een waarheid en kracht waar we allemaal wat aan hebben.

“Het is ok om te verliezen van je tegenstander, maar je moet niet verliezen van angst.” ~ Mr. Miyagi

The Karate Kid heeft miljoenen mensen van over de hele wereld geïnspireerd om lief te hebben en gaf sommigen de ambitie om de eindeloze reis van ‘martial arts’ na te streven. Speciale dank aan de fantastische makers van deze film. Kanpai!

“If come from inside you, always right one.” ~ Mr. Miyagi

One comment

  1. Dank, elke dag leert een mens iets moois.
    “Loop op de weg. Loop aan rechterkant, veilig. Loop aan linkerkant, veilig. Loop in het midden, vroeg of laat: wordt verpletterd als druif.”
    Mooie helderheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *