Wat is de diagnose?

Het belangrijkst wanneer je ziek wordt, is het vinden van de juiste diagnose. Waarom? Zonder deze diagnose, is behandeling niet mogelijk.

Maar… wat gebeurd er met je, als je ziek wordt en de oorzaak niet duidelijk is?

 

 

Wat is de diagnose?

Dokter Lisa Sanders, bekend door haar columns in de Amerikaanse krant The New York Times, is ‘de echte dokter House’. Sterker nog, deze medische dramaserie is op haar werk geïnspireerd! Op buitengewone wijze bekommert Dr. Lisa Sanders zich om het lot van mensen die op zoek zijn naar de oorzaak van hun ziekte.

Door onbegrepen lichamelijke klachten verliezen deze mensen stukje bij beetje de controle over hun leven. Er lijkt geen einde aan de zoektocht te komen: Waarom word ik ziek? Wat is er mis? 

Mede door het succes van de columns van Dr. Lisa Sanders, kwam de Netflix serie Diagnoses tot stand.  In Diagnoses gaat het over meer dan alleen de aandoening: Hoe gaan partners en familie om met de ziekte van een dierbare en diens zoektocht naar genezing? Hoe is het om te horen dat de oorzaak van je klachten psychisch is? En wat betekent het voor een ouder, om de best mogelijke medische behandeling voor je jonge kind te vinden?

Onverklaarbaar

In de eerste aflevering van Diagnosis maken we kennis met Angel van 23. Zij heeft al negen jaar ondraaglijke pijnaanvallen, waarbij ze haar lichaam niet meer kan bewegen. Gemiddeld wordt ze hier drie keer per jaar voor opgenomen in het ziekenhuis. Elke keer wanneer zij zich went tot een arts, keert zij terug naar huis met dezelfde boodschap: “We weten niet wat er met je aan de hand is.”

Vragen over de toekomst blijven voor Angel onbeantwoord. “Hoe kan ik straks een baan als verpleegkundige vinden, als ik niet eens 8 uur op mijn benen kan staan? Ik heb een kinderwens, maar kan ik wel kinderen krijgen? Wat als mijn ziekte erfelijk is?”

Internet als bondgenoot

Het verhaal van Angel op haar ‘Go Fund Me’ pagina, wekt de interesse van Dr. Lisa Sanders. Met medewerking van de The New York Times, doet de doortastende arts een oproep via social media. Zij vraagt iedereen om te helpen met het vinden van de juiste diagnose voor Angel.

“Eén van de middelen die artsen gebruiken, zijn de andere artsen in de kamer. Of je een diagnose krijgt of niet, hangt ervan af wie er in die kamer is. Wie ziet er iets dat ze herkennen, begrijpen en dan identificeren?

Wat we doen met deze oproep, is dat we die kamer veel groter maken. Meer mensen, meer ervaring. Hoe meer hersenen die het misschien gezien of ervaren hebben, hoe groter de kans op een juiste diagnose.” ~ Dr. Lisa Sanders

En wat denk je? Het internet helpt. Medicus of niet: de hele wereld speurt mee. Een overweldigend aantal reacties stroomt binnen. Favoriet van Dr. Sanders was de respons van de dierenartsen, maar de toppers gingen over metabole (= stofwisseling) myopathieën (= ziekten van de spieren).

Heel lang kon het niemand echt iets schelen, maar nu heb ik superveel steun en een groot medisch team.” ~ Angel

Na twee weken en meer dan 1600 reacties, komt er vanuit Italië een uitnodiging van een student geneeskunde. Marta, wiens thesis over stofwisselingsziekten gaat, kan Angel een cruciale test aanbieden. En basta! Na een uitgebreid genen onderzoek krijgt Angel na jaren van onbegrip -via Skype- eindelijk antwoord op de vraag: ‘Wat is de diagnose?’

“In het ziekenhuis willen ze ervoor zorgen dat wat je dood wil maken, daar niet in slaagt. Dat is goed, dat is belangrijk. Maar bij een chronisch probleem is er meer nodig. Iemand moet denken: Waarom gebeurt dit? Die denkwijzen vinden meestal plaats buiten het ziekenhuis.” ~ Dr. Lisa Sanders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *