De uitdaging van rust in crisistijd

Wie ben ik, als de wereld om mij heen plots verandert?

Er is een wereld van voor- en na half maart 2020. De wereld van erna lijkt tot stilstand gekomen. Het Coronavirus houdt ons in de greep. Ons, en de rest van de wereld. De grenzen zijn zo goed als dicht. We blijven thuis. Hulpverleners werken dag en nacht om het Coronavirus te bestrijden. En wij?

Wereldreizigster Floortje Dessing zegt daarover in haar tv programma Floortje blijft hier“Wij doen ons best om te wennen aan een nieuwe realiteit. We worden teruggeworpen op eigenschappen die we verloren lijken te hebben en vechten tegen krachten die we niet kennen. Maar we zijn ook sterker dan we denken, en zijn in staat tot dingen die we nooit voor mogelijk hielden.” 

Een leeg straatbeeld in Amsterdam, april 2020 ~ Foto: Fiona Kluck

Stilstaan

Je bent al zo lang onderdeel van de wereld die je kent: altijd in beweging, altijd onderweg. Maar waar normaal de winkelstraten druk zijn, de pleinen bezet met terrasjes en het verkeer over de wegen dendert, is nu ook zelfs het luchtruim leeg. Het geeft een surrealistisch beeld. Je hebt nog nooit ervaren, wat je nu ervaart. Je hebt nog nooit met deze ogen naar de natuur gekeken, of naar de gebouwen om je heen.

Je realiseert je misschien ineens, dat je alleen NU in deze tijd leeft. Dat vele generaties jou zijn voor gegaan, en hopelijk na jou zullen komen. We lenen de aarde allemaal tijdelijk, om ons bestaan op te bouwen voor zo lang als we leven. En we kijken er allemaal met andere ogen naar.

Een lege Dam in Amsterdam, april 2020 ~Foto: Fiona Kluck

Het gevoel dat je nu hebt, voel je normaal niet. In de eerste aflevering van Floortje blijft hier staat hoogleraar publieksfilosofie Marli Huijer op een lege Dam in Amsterdam en zegt: “Als ik hier normaal loop, zie ik eigenlijk alleen maar mensen. En nu heb je ineens het idee van: Jeetje, die gebouwen zijn veel indrukwekkender dan ik.”

Wat doet het met je, om in een wereld te leven die nu heel anders is dan normaal? Misschien realiseer je je, hoezeer je omgeving impact heeft op wat je bent en hoe je je voelt. Wat gebeurt er als die omgeving stil valt? Leeg is? Dan val je zelf misschien ook wel stil. Plots, verander je als mens.

DE UITDAGING VAN RUST

In deze tijd en in onze cultuur is het normaal om altijd in beweging te zijn. Om door te hollen totdat we noodgedwongen moeten stoppen. Nu we verplicht stilte ervaren, gebeurt er ook iets nieuws in ons hoofd. Wellicht denk je over andere dingen na of voelt het chaotisch. We worden voortdurend geconfronteerd met hoe we ons voelen en wat we denken. De gedachten en gevoelens die je hebt in stilte, zijn er niet wanneer je dagen zijn gevuld met allerlei activiteiten. Hoe ga je om, met deze plotselinge ruimte?

Door de verplichte rust leren we hetzelfde als de mensen die om andere redenen stil zijn gevallen. Zoals door ziekte bijvoorbeeld, of ontslag. We leren dat het bijzondere, niet altijd ‘elders’ te vinden is. Schoonheid kan ook juist in de verstilling zitten. In het lokale, in het nabije.

“Als noodgedwongen alles stil staat, is het de uitdaging om te zien dat het avontuur ook dichtbij kan zijn.” ~Marli Huijer, hoogleraar publieksfilosofie

Voor prof. dr. Marli Huijer zit de grote betekenis van haar leven in goede verhalen vertellen. Het zit in onze cultuur om te denken dat je alleen maar goede verhalen kan vertellen als je de hele wereld hebt afgereisd, maar misschien levert het thuis zijn wel net zoveel mooie avonturen op. Wat denk jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *