Verdrijf angst met schoonheid

Als je voor het eerst een crisis meemaakt, zoals nu met de Covid-19 pandemie, dan is dat ook voor de hersenen nieuw. Je weet niet goed hoe je ermee om moet gaan. De hersenen zijn er daardoor constant mee bezig.

Psychosomatisch therapeut Erik Flapper ondersteunt mensen die veel met stress situaties te maken hebben omdat ze in crisisgebieden werken. “Wanneer het goed gaat, heb je de licht optimistische aanname dat ziekte en dood je niet zullen treffen. Dat hebben we nodig om niet de hele tijd met angst te leven,” zegt hij in het tv programma Floortje blijft hier. “Op het moment dat ziekte en dood er ineens wel zijn, raak je die aannames kwijt.”

Wegwijs in kunst

Kunstenaars zijn meesters in het werken met onzekerheid. Schilders, muzikanten, theatermakers. Zij beginnen blanco, met niets. De weg naar het eindproduct is daardoor misschien nog wel interessanter dan het kunstwerk zelf. Het spelen met onzekerheid. Open staan voor nieuwe dingen en inzichten. Keuzes maken. Soms, ervaar je als toeschouwer bij het eindproduct -in het kunstwerk- de weg er naartoe. Of herken je er iets in, van jezelf. Het geeft je troost, of raakt een andere gevoelige snaar. Dát maakt kunst bijzonder. Krachtig.

“Het penseel kan haar alles geven, waar haar hart zo naar verlangt.”
~ SAS Singer And Songwriter: Ik liet mij voor dit lied inspireren door de werken van een twintigtal kunstenaars. ‘Zonder Titel’, is de naam van één van deze schilderijen. 

Hoe deal je met onzekerheid?

Zoiets als de coronacrisis, hebben we nog niet eerder meegemaakt. De aanname dat ziekte en dood ons niet zullen treffen, zijn we kwijt. Er ligt onzekerheid op ons pad. Wanneer dat gebeurt, is één van de belangrijkste dingen dat je je hersenen actief bezig blijft houden. “Want als je dat niet doet,” vertelt Erik Flapper,“ als je teveel leegte in je hoofd krijgt, dan vult dat zich op met angst. Dus vul je hoofd vooral met constructieve, mooie dingen. Dan blijft er letterlijk minder ruimte over voor angst.”

Wees heel bewust bezig met een zo’n mooi, prettig en zo goed mogelijk leven te leiden. Maak hiervoor gebruik van de schoonheid om ons heen. In de natuur, en zoals Erik Flapper aangeeft: “ook van de schoonheid die andere mensen maken.” Kunst, muziek, boeken. Bekijk het aandachtig. Luister naar je favoriete muziek. Welke boeken vond je vroeger mooi en waarom? Denk erover na, en lees ze.

Afbeelding van Disha Dua Art

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *